Spil Lotto ud fra statistik

Lotto har altid (eller det vil sige i hvert fald siden det startede for snart 30 år siden) været hele Danmarks yndlingsspil, og det selv om chancen for at vinde den helt store gevinst er så marginalt lille at det næsten ikke kan tælles. Men som de selv siger – tænk hvis du vandt, og en del af det sjove ved at spille er jo lige så meget det at drømme sig væk som det er den reelle gevinst.

Når nu det er hele Danmarks spil er der jo også kommet et utal af forskellige lottosystemer. Nogle sværger til at spille de samme rækker hver eneste gang, nogle køber bare en lynlotto, men andre igen har avancerede systemer for hvilke tal der skal spilles på lige netop denne uge. Det der er blevet mest diskuteret er nok om man kan spille Lotto ud fra hvad der tidligere er blevet trukket, eller om det er helt tilfældigt. Altså om man kan spille lotto ud fra statistik. Det kan du læse lidt mere om her – og ellers klik her og se vindertallene i lotto hvis du selv vil forsøge dig med spil ud fra statistikken.

Det taler imod

Der er flere ting der taler imod at man skulle kunne bruge statistik til at beregne hvilke tal der kommer, og den første af disse er at lottomaskinen ikke har nogen hukommelse. Den kan jo ikke huske hvilke tal den tidligere har trukket, så den kan ikke gøre noget anderledes næste gang. Den vælger bare kuglerne fuldstændig tilfældigt, ligesom den plejer.

Det er ligesom en terning. Selv om du har været vildt heldig at slå en 6’er 20 gange i træk er chancen for at slå seks næste gang ikke blevet større eller mindre, den er stadig 1 ud af 6.

Det taler for

Argumentet om at maskinen ikke har nogen hukommelse er et rigtig fint argument, og det bliver da også accepteret af dem der godt mener at man kan finde ud af noget med statistik – og en af grundene til dette er jo at det er faktuelt rigtigt, så der er ikke så meget man kan diskutere.

Men de mener stadig at det er muligt at spille på en måde der er lidt smartere ved at se på hvilke tal der tidligere er blevet trukket. Og grunden til at de mener det er at de kigger på det i meget stor skala.

Det er lidt nemmere at forklare hvis vi tager eksemplet med terningen igen. Hvis du slår med terningen et uendeligt antal gange vil hvert tal komme 1 ud af 6 gange. Det vil sige at hvis du slår men den de første 1000 gange og et at tallene ikke er kommet så mange gange skulle man tro at der var en sandsynlighed for at det så ville komme lidt oftere de næste 1000 gange. Kigger man på de enkelte slag er sandsynligheden stadig 1 ud af 6, men i det store billede ændrer det sig måske lidt.

Hvad er så rigtigt?

For det første kan man sige at chancen for at man vinder i Lotto er så lille at hvis man virkelig leder efter en god måde at blive rig på er det bedre at finde noget andet, for det bliver man i hvert fald ikke af lottospil. Når det så er sagt så kan man ikke på nogen meningsfuld måde spille Lotto ud fra statistik – i hvert fald ikke så længe der kun er ét spil om ugen (var der 10.000 om ugen ville det måske se lidt anderledes ud). Men man skal spille for at have det sjovt og ikke for at tjene penge, så man kan lave lige det system man vil.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*