Køleskabet – opfundet af tyskere, brugt af alle

tysk køleskab

Et køleskab er et aggregat der er opfundet til at holde ting kolde, og dermed forlænge holdbarheden af varer. Det blev opfundet af tyskerne, nærmere betegnet den tyske ingeniør Carl von Linde – og baggrunden var at tyskerne bryggede det der kaldes for undergæret øl, som normalt gærer ved relativt lave temperaturer, der var svære at opnå ad naturlig vej, derfor var en form for kølemaskine stærkt efterspurgt.
Dog var det amerikanerne der i 1914 udviklede det moderne køleskab, hvor en kvinde ved navn Florence Parpart bidrog til udviklingen.

Køleskabets bestanddele

Grundlæggende består et køleskab af et kølemiddel og en varmepumpe til ar køle indersiden af skabet, der i Europa er lavet til en normal stikkontakt med 230 volt spænding.
De fleste skabe har indbygget lys der tænder når døren åbnes, visse modeller har endda også indbygget alarm hvis døren ikke er lukket ordentligt.
Varerne kan normalt lægges eller stilles på hylder, både inde i skabet og i lågen, hvor det i moderne skabe er muligt at regulere placering og afstand mellem hylderne.
Under normale omstændigheder har skabene en grøntsagsskuffe nederst, og måske endda plads til flasker på en særligt indrettet hylde, og der kan være elektronisk regulering af temperaturen på forsiden af døren.
Mange modeller har indbygget fryser eller svale-område, der bliver placeret over hinanden.
I mindre køleskabe er fryseren blot et lille rum i toppen af skabet, hvor modsætningen – de store køleskabe – amerikanerkøleskabene har køl- og frys side om side.
Der findes sågar modeller til biler og campingvogne, der normalt kører på 12/24 volt, eller i særlige tilfælde på gas.

Ting du skal overveje før du køber køleskab

Inden man skrider til indkøb af et nyt køleskab, er der en del ting der skal overvejes, for det første om det skal være en billig eller dyrere løsning… hvor længe det skal kunne holde, og er der sammenhæng mellem pris og holdbarhed…
Måske er prisen ikke så vigtig endda, fordi det miljøvenligste alternativ er i højsædet, eller måske er købet drevet af noget så simpelt som irritation over at det grønne ikke holder så længe i det nuværende køleskab.
Sådan som markedet ser ud nu, så holder de fleste skabe en ganske fornuftig kvalitet, næsten uanset prisen, dog er kvaliteten fortsat stor når det kommer til variable som klima og luftcirkulation, hvilket kan påvirke madens holdbarhed generelt.
I de relativt billige modeller findes der ofte en mekanisk termostat, og der er normalt ingen cirkulation, hvilket betyder at termostaten over tid fungerer dårligere, og der er områder i skabet der holder varmere temperatur.
Det kan være sådan at det der spares på indkøbet af et billigt køleskab, det bruges senere på mad der ikke kan holde sig… ud over det kan billigere modeller være dyrere i energiforbrug.

Køleskabe i den lidt dyrere prisklasse

Hvis man køber et skab der koster lidt mere – så får man naturligvis mere for pengene, en mere ensartet temperatur, med en elektronisk termostat, en ventilator der får luften til at cirkulere og giver mere konstant luftgennemstrømning.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*