Du kan jo vælge et træhus

Træhus

De fleste forbinder måske et træhus med et sommerhus. Langt de fleste sommerhuse er da også bygget af træ, hvorimod hovedparten af helårshuse herhjemme er bygget af mursten.

Et stigende antal danskere er dog begyndt at få bygget deres nye helårshus af træ. Tendensen hænger delvist sammen med, at træ er et bæredygtigt materiale – og det er jo meget oppe i tiden at være bevidst om det. Desuden er man efterhånden blevet virkelig dygtige til at bygge huse af træ, der har den rette form for isolering.

Det har blandt andet gjort sit til, at træhuse som helårsbeboelse vinder mere og mere frem.

Fordele ved at bygge et hus i træ

Der er flere fordele forbundet med at bygge et større hus i træ. Nogle af de mest iøjnefaldende fordele er disse:

  • Træ er et bæredygtigt materiale
  • Et træhus kan rumme meget isolering
  • Et træhus kan en god handymand selv bygge med på
  • Et træhus er billigere i ejendomsskat end et murstenshus
  • Et træhus er nemt at reparere
  • Nogle kan selv bygge til eller bygge om på et træhus
  • Mange kan selv vedligeholde et træhus
  • Et træhus er billigere end et murstenshus

Der er selvfølgelig andre fordele ved at vælge et murstenshus, så egentlig kan man godt sige, at fordele og ulemper fordeler sig ret ligeligt. Sådan at det i den sidste ende er et spørgsmål om smag og behag, om du vælger det ene eller det andet materiale til dit hus.

Hvorfor er der få træhuse i Danmark?

Der er markant færre træhuse i Danmark, end der er i vores nabolande, Norge og Sverige. Det skyldes nok først og fremmest tradition – og så det faktum, at man i både Norge og Sverige har enorme mængder af træer. Store arealer er dækket af skov, hvilket vil sige, at man siden tidernes morgen har haft lige så meget træ at bygge af, som man kunne ønske sig.

I Danmark derimod har der været færre og mindre skovarealer. Til gengæld har vi haft masser af lerjord til at producere mursten af. Så i bund og grund har man bygget af det materiale, man havde for hånden.

I dag har vi alle muligheder for at vælge andre materialer at bygge af, men alligevel vinder beton-/murstenshuset frem for træhuset i antal.

Mange typer af træhuse

Når du ser på træhuse i dag, så er der mange forskellige typer og stilarter at vælge imellem. Det er langt fra kun svensk-agtige skovidyller, der produceres i træ. Du kan faktisk få træhuse i lige den stil, som du ønsker.

Det er forholdsvis let at bygge i træ, og det er derfor også let at ændre på en prototype, sådan at du kan få skabt et fuldstændig unikt hus.

Det miljørigtige hus

Miljøet spiller også en rigtig stor rolle inden for husbyggeriet i dag. Der arbejdes målrettet på at gøre vores huse så energivenlige som overhovedet muligt.

I den kontekst er der meget positivt at sige om træhuse. Dels er selve byggematerialet CO2-neutralt, dels spiller det godt sammen med alternative isoleringsformer, og desuden er det både hurtigere og billiger at producere end for eksempel et murstenshus.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*